Başlıklar
Teknolojinin gelişmesi ile beraber artık ilkokullarda bile bilgisayar derslerine ağırlık verilmektedir. Hayatın her noktasında karşımıza çıkan teknoloji, dünyada hızla ilerlemektedir. Bu ilerlemenin neticesinde ise bu işi yapacak eğitimli kişilere ihtiyaç duyulmaktadır.
Bilgisayar mühendisliği, bilinen en aktif bölüm olmakla beraber onunla ortak alanların dışında bilgi işlem ve ağ konusuna da değinen bilişim sistemleri mühendisliği, son zamanlarda yaygınlaşan ve en çok tercih edilen bölümler arasına girmiştir. Tercih dönemine yaklaşan öğrenciler, bilişim sistemleri mühendisliği nedir diye araştırma yapmaktadır. Bilişim sistemleri mühendisi ne iş yapar, nerelerde çalışır?
Hastanelerde kullanılan programlardan evlerde kullandığımız internete kadar her şey bir yazılım sayesinde oluşmaktadır. Bilişim sistemleri mühendisliği bölümü ise kısaca tanımlamak gerekir ise bu temeli oluşturan, bir projenin en başından en sonuna kadar yönetiminde bulunan kişileri belirler. Bilişim sistemleri mühendisliğinin bilgisayar mühendisliğinden farkı ise yönetimdir. Bilgisayar mühendisleri, kendilerine verilen yazılımı geliştirmekle meşgul iken bilişim sistemleri mühendisleri hem geliştirmek hem de proje başında durmaktadırlar. Ayrıca bilişim sistemlerinin ağırlıklı çalışma ortamları bilgi işlemlerdir.
Bilişim sistemleri mühendisliği bölümü öğrencilere yazlımdan donanıma, ağlardan siber güvenlik sistemlerine kadar her şeyi göstermektedir. Buradan mezun olan bir mühendis bilgi işlem merkezleri başta olmak üzere çeşitli devlet kurumlarında veya özelde yazılım şirketlerinde ile başlayabilmektedirler.
Bilişim sistemleri mühendisi bir kişi isterse kendi yazılımını üreterek piyasada pazarlayabilir, bu vesile ile de kendi şirketini kurabilir. Hayatın her alanında ve her anında karşımıza çıkan yazılımları üreten kişiler, bilişim sistemleri mühendisleridir. Sadece yazılımı yazmakla değil aynı zamanda proje üretiminde de etkin bir rol oynar. Bilişim sistemleri mühendisi ne iş yapar sorusunun cevabı tam olarak budur.
Bilişim Sistemleri Mühendisi olarak görev yapan personellerin emekli olduktan sonra alacağı tutar özel sektörde yatırılan prime göre farklılık göstermektedir. Özel sektörde ortalama 13.500 TL - 26.000 TL arasında emekli aylığı alınmaktadır.. Kamu da hizmet veren 25 yıl hizmet süresi, 1/4 derece ve kademeye sahip Bilişim Sistemleri Mühendisi emeklisinin alacağı tutar 2023 yılı için ortalama 12.600 TL'dir.
Kamuda hizmetini tamamlamış, 25 yıl hizmet yılı, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı ortalama ikramiye tutarı 386 bin TL'dir.
Kurumlarda ve Özel sektörde hizmet veren Bilişim Sistemleri Mühendisi maaşları ne kadar? İlgili kurumlarda çalışan mühendislerin maaşları, üst kısımda listelenmektedir. Bilişim Sistemleri Mühendisi çalışma şartları, çalışan yorumları ve daha fazlası ziyaretçiler tarafından ananim olarak gönderilen ve sitemizde paylaşılan maaşlar listelenmektedir. Maaşlar; Asgari geçim indirimi (AGİ), prim ve diğer ödeneklerine göre farklılık gösterebilir.
NOT: Sitemizde yer alan bilgiler, ziyaretçiler tarafından gönderilen teyit edilmemiş bilgilerdir. Kesin maaş bilgileri için işverenlerinize danışınız.
Yorumlar - Henüz Yapılmamış