Başlıklar
Teknik çalışmalar ve araştırmalar yaparak yeryüzü şekillerini belirleyen, arazi sahiplerinin kayıtlarını toplayan ve sisteme işleyen kişilere Harita ve Kadastro Mühendisi denir. Harita ve kadastro mühendisleri; kamu kurumlarında, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde, maden şirketlerinde, İl Özel İdarelerinde ve yatırım firmalarında görev alabilmektedir.
Harita ve kadastro mühendisi olmak için eğitim şartı bulunmaktadır. Harita ve kadastro mühendisi olmak isteyen bireyler, lise eğitimini başarıyla tamamlamalıdır. Daha sonra sayısal alandan üniversite sınavına girmeli ve yeterli puanı almalıdır. Üniversitede dört yıl boyunca eğitim verilen Harika Mühendisliği bölümünü başarıyla tamamlayan bireyler, harita ve kadastro mühendisi olarak kariyer hayatına başlayabilir.
• Mühendislik araçlarını verimli bir şekilde kullanarak harita yapımına katkıda bulunmak,
• Yükseltiler ve diğer önemli noktalar için ölçümler yapmak,
• Arazinin fotoğraflanması için uygun olan ekipmanları belirlemek,
• Mülkiyet sınırlarını belirleyerek; tapu, kiralama ve diğer belgelerde kullanılmasını sağlamak,
• Derinlik, göreceli konum ve diğer özellikleri hesaplamak ve raporlamak,
• GPS teknolojisini kullanmak ve araştırmalarda veri elde etmek,
• Değerli madenlerin ve yer altı kaynaklarının bulunması için araştırma projelerine katkı sağlamak,
• Deniz yapılarının oluşturulması için su yüzeyi ile alakalı araştırmalar yapmak,
• Mühendis ve mimar çalışma arkadaşlarıyla iş birliği yapmak,
• Personeli yönlendirmek ve yardımcı olmak.
Harita ve Kadastro Mühendisi olarak görev yapan personellerin emekli olduktan sonra alacağı tutar özel sektörde yatırılan prime göre değişmektedir. Özel sektörde ortalama 11.100 TL - 24.200 TL arasında emekli aylığı alınabilmektedir. Kamu da hizmet veren 25 yıl hizmet süresi, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı tutar 2023 yılı için ortalama 12.600 TL'dir.
Kamuda hizmetini tamamlamış, 25 yıl hizmet yılı, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı ortalama ikramiye tutarı 386 bin TL'dir.
Harita ve Kadastro Mühendisi maaşları ne kadar? Kurumlarda ve özel sektör hizmetinde çalışan Harita ve Kadastro Mühendisi maaşları, üst kısımda listelenmektedir. Harita ve Kadastro Mühendisi çalışma şartları, çalışan yorumları ve daha fazlası ziyaretçiler tarafından anonim olarak gönderilen ve sitemizde paylaşılan maaşlar listelenmektedir. Maaşlar; Asgari geçim indirimi (AGİ), prim ve diğer ödeneklerine göre farklılık gösterebilir.
NOT: Sitemizde yer alan bilgiler, ziyaretçiler tarafından gönderilen teyit edilmemiş bilgilerdir. Kesin maaş bilgileri için işverenlerinize danışınız.
Yorumlar - 1 Yorum
Mehmet Darıca
1 yıl önce