Başlıklar
Bir yapının havalandırma ve iklimlendirme gibi önemli sistemlerinin tasarım sürecini yöneten, tamamlandığını onaylayan kişilere Hvac (Heating Ventilating and Air Conditioning) Mühendisi denir. Hvac mühendisleri; hastanelerde, araştırma merkezlerinde, fabrikalarda ve alışveriş merkezlerinde görev alırlar. Bu iş yerlerinin havalandırma, ısıtma, iklimlendirme gibi önemli sistemlerinin projesini tasarlar ve projeyi uygulamaya koyar. Hvac mühendisleri genel olarak görev aldıkları departmanında sorumlusu olarak, diğer personelleri yönlendirir.
Hvac mühendisi olmak için yoğun bir eğitim almak gerekir. Teknik detayların çok olduğu bu meslekte; Mekanik, Genel Malzeme Bilimi, Yapı Malzemeleri, Yapı İşleri Şantiye Tekniği, Mukavemet ve Akışkanlar Mekaniği gibi derslerden alınan bilgiler temel olarak kullanılmaktadır. Ayrıca yüksek lisans eğitimi alarak; Yapıların Deneysel Analizi, Betonarme Yapıların Tasarım Yöntemleri ve Sismik İzolasyon Sistemleri gibi daha detaylı teknik bilgiler hakkında öğrenim görebilir ve daha avantajlı olunabilir. Bunun yanı sıra AutoCad kullanabilmekte, bu meslekte önde gelen gereksinimlerdendir.
• Bir inşaat projesinin soğutma, ısıtma ve havalandırma gibi önemli sistemlerini tasarlamak ve uygun bir şekilde olduğundan emin olmak,
• Varsa diğer ekip üyelerini yönlendirmek ve tasarım aşamalarının sorumluluğunu üstlenmek,
• Proje için gerekli olan tüm ekipmanların ve malzemelerin listesini yapmak ve maliyetini hesaplamak,
• Tasarımın, uygulama aşamasına geçilmeden önce son kontrolleri yapmak,
• Maliyet sınırını aşmamak ve son teslim tarihine uymak.
Hvac Mühendisi olarak görev yapan personellerin emekli olduktan sonra alacağı tutar özel sektörde yatırılan prime göre değişmektedir. Özel sektörde ortalama 11.900 TL - 26.200 TL arasında emekli aylığı alınabilmektedir. Kamu da hizmet veren 25 yıl hizmet süresi, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı tutar 2023 yılı için ortalama 12.600 TL'dir.
Kamuda hizmetini tamamlamış, 25 yıl hizmet yılı, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı ortalama ikramiye tutarı 386 bin TL'dir.
Hvac Mühendisi maaşları ne kadar? Kurumlarda ve özel sektör hizmetinde çalışan Hvac Mühendisi maaşları, üst kısımda listelenmektedir. Hvac Mühendisi çalışma şartları, çalışan yorumları ve daha fazlası ziyaretçiler tarafından anonim olarak gönderilen ve sitemizde paylaşılan maaşlar listelenmektedir. Maaşlar; Asgari geçim indirimi (AGİ), prim ve diğer ödeneklerine göre farklılık gösterebilir.
NOT: Sitemizde yer alan bilgiler, ziyaretçiler tarafından gönderilen teyit edilmemiş bilgilerdir. Kesin maaş bilgileri için işverenlerinize danışınız.
Yorumlar - 1 Yorum
Kaan
1 yıl önce