Başlıklar
Ormanların korunması ve geliştirilmesi için çalışmalar yürüten kişilere Orman Mühendisi denir. Orman mühendisleri, ormanlık arazilerin zarar görmemesi için çalışmalar yapmakla sorumludur. Genel olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olarak görev alırlar.
Orman mühendisi olmak için eğitim şartı bulunmaktadır. Orman mühendisi olmak isteyen bireyler, lise veya dengi bir okuldan mezun olduktan sonra üniversite sınavına giriş yapmalıdır. Yeterli puanı elde eden bireyler, üniversitelerde yer alan Orman Mühendisliği bölümünü tercih etmeli ve dört yıl eğitim almalıdır. Dört yıl boyunca eğitim alan ve mezun olan bireyler orman mühendisi unvanını alabilir ve kariyer hayatına başlayabilir.
Orman mühendisleri için çok farklı çalışma türü bulunmaktadır. Bunlardan ilki; Kamu Personeli Seçme Sınavı ile memur olan orman mühendisleri, ormanlık alanları belirlemekle ve haritalarını çıkarmakla sorumludur. Ayrıca ağaçlandırma yapılabilecek uygun alanları belirlemekle ve aşıların yapılmasıyla da ilgilenir. Bir diğer ise; özel sektörde çalışan orman mühendisleridir. Ağaçların kesim ve dikim işlemleriyle ilgilenir. Üretim hattını yönetir ve uygun bir şekilde ağaçların işlenmesini sağlar. Genel olarak ise bir orman mühendisinin görevleri şu şekilde sıralanabilir;
• Ormanın korunması için kısa ve uzun vadede planlamalar yapmak,
• Ormanlar için iyileştirici çalışmalar yürütmek,
• Yangın ve benzeri anlık gelişen afetlerde mücadele etmek,
• Orman arazilerine yapılacak olan yol ve diğer çalışmaları yönetmek.
Orman Mühendisi olarak görev yapan personellerin emekli olduktan sonra alacağı tutar özel sektörde yatırılan prime göre değişmektedir. Özel sektörde ortalama 12.000 TL - 26.800 TL arasında emekli aylığı alınabilmektedir. Kamu da hizmet veren 25 yıl hizmet süresi, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı tutar 2023 yılı için ortalama 12.600 TL'dir.
Kamuda hizmetini tamamlamış, 25 yıl hizmet yılı, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı ortalama ikramiye tutarı 386 bin TL'dir.
Orman Mühendisi maaşları ne kadar? Kurumlarda ve özel sektör hizmetinde çalışan Orman Mühendisi maaşları, üst kısımda listelenmektedir. Orman Mühendisi çalışma şartları, çalışan yorumları ve daha fazlası ziyaretçiler tarafından anonim olarak gönderilen ve sitemizde paylaşılan maaşlar listelenmektedir. Maaşlar; Asgari geçim indirimi (AGİ), prim ve diğer ödeneklerine göre farklılık gösterebilir.
NOT: Sitemizde yer alan bilgiler, ziyaretçiler tarafından gönderilen teyit edilmemiş bilgilerdir. Kesin maaş bilgileri için işverenlerinize danışınız.
Yorumlar - Henüz Yapılmamış