Başlıklar
Patent için başvuran kişiler ve ürünleri hakkında araştırmalar yapan kişilere Patent Mühendisi denir. Patent mühendisleri, şirket için danışmanlık hizmeti yapabilir ya da onay kurumlarında görev alabilir. Patent mühendisleri hem kamu kurumlarında hem de özel şirketlerde görev alabilmektedir.
Patent mühendisi olmak için eğitim şartı bulunmaktadır. Patent mühendisi olmak isteyen bireyler, ilk adım olarak lise veya dengi bir okuldan mezun olmalıdır. Daha sonra üniversite sınavına girmeli ve yeterli puanı almalıdır. Patent mühendisliği için ayrı bir bölüm bulunmamaktadır. Patent mühendisi olmak isteyen bireyler, ilgili bir mühendislik bölümünde dört yıl okumalı ve başarıyla mezun olmalıdır. Elektronik, bilim, otomobil ve haberleşme gibi dev sektörlerde yer alan firmalar, ilgili mühendislik bölümünü bitirmiş bireyleri tercih etmektedir.
• Patent araştırması yapmak,
• Danışmanlık için ilgili kurumun AR-GE departmanına yöneltmek,
• Patentlerin tarifnamelerinin yazımı için katkıda bulunmak ve korunmasını sağlamak,
• Yurtiçinde ya da yurtdışında gerçekleşen patent işlemlerini takip etmek ve bunlarla ilgili yetkili kişilerle görüşmek,
• Patent işlemlerini yapmak,
• Danışan ve uzmanlar arasında görüşmeler yapmak ve toplantılar düzenlemek,
• Patent tercümelerini kontrol etmek,
• Danışmanlık hizmeti sağlamak.
Patent Mühendisi olarak görev yapan personellerin emekli olduktan sonra alacağı tutar özel sektörde yatırılan prime göre değişmektedir. Özel sektörde ortalama 11.600 TL - 25.100 TL arasında emekli aylığı alınabilmektedir. Kamu da hizmet veren 25 yıl hizmet süresi, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı tutar 2023 yılı için ortalama 12.600 TL'dir.
Kamuda hizmetini tamamlamış, 25 yıl hizmet yılı, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı ortalama ikramiye tutarı 386 bin TL'dir.
Patent Mühendisi maaşları ne kadar? Kurumlarda ve özel sektör hizmetinde çalışan Patent Mühendisi maaşları, üst kısımda listelenmektedir. Patent Mühendisi çalışma şartları, çalışan yorumları ve daha fazlası ziyaretçiler tarafından anonim olarak gönderilen ve sitemizde paylaşılan maaşlar listelenmektedir. Maaşlar; Asgari geçim indirimi (AGİ), prim ve diğer ödeneklerine göre farklılık gösterebilir.
NOT: Sitemizde yer alan bilgiler, ziyaretçiler tarafından gönderilen teyit edilmemiş bilgilerdir. Kesin maaş bilgileri için işverenlerinize danışınız.
Yorumlar - Henüz Yapılmamış