Başlıklar
Kayaları ve kaya parçalarını inceleyen, fiziksel ve kimyasal testler yapan kişilere Petrofizik Mühendisi denir. Petrofizik mühendislerinin bir diğer ismi ise kaya fiziği mühendisidir. Kayaların, diğer maddeler ile olan etkileşimini inceleyerek, hidrokarbon endüstrisi için önemli bir rol oynamaktadır.
Petrofizik mühendisi olmak için eğitim şartı bulunmaktadır. Petrofizik mühendisi olmak isteyen bireyler, lise eğitimini tamamladıktan sonra üniversite sınavına girmeli ve yeterli puanı elde etmelidir. Petrofizik mühendisleri için ayrı bir bölüm bulunmamaktadır. İlgili bölümlerden olan Jeoloji Mühendisliği ve Jeofizik Mühendisliği bölümlerinden birini tercih eden ve dört sene boyunca eğitim alan bireyler petrofizik alanında kendisini geliştirerek, bu unvanı elde edebilir.
• Kaya parçalarını inceleyerek, fiziksel ve kimyasal testler yapmak,
• Yapılan testleri rapora dökmek ve yetkili kişiye iletmek,
• Zeminler için araştırmalar yapmak ve uygunluğunu belirlemek,
• Kaya arama gibi projelerde yer almak,
• Hidrokarbon arama çalışmaları yapmak ve raporlar hazırlamak,
• Saha ölçümleri yapmak ve değerlendirmek,
• Oluşan sorunları test etmek ve kalıcı çözüm üretmek,
• Diğer personeller, mühendisler ve yönetim ekibi ile iş birliği yapmak.
Petrofizik Mühendisi olarak görev yapan personellerin emekli olduktan sonra alacağı tutar özel sektörde yatırılan prime göre değişmektedir. Özel sektörde ortalama 12.100 TL - 25.900 TL arasında emekli aylığı alınabilmektedir. Kamu da hizmet veren 25 yıl hizmet süresi, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı tutar 2023 yılı için ortalama 12.600 TL'dir.
Kamuda hizmetini tamamlamış, 25 yıl hizmet yılı, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı ortalama ikramiye tutarı 386 bin TL'dir.
Petrofizik Mühendisi maaşları ne kadar? Kurumlarda ve özel sektör hizmetinde çalışan Petrofizik Mühendisi maaşları, üst kısımda listelenmektedir. Petrofizik Mühendisi çalışma şartları, çalışan yorumları ve daha fazlası ziyaretçiler tarafından anonim olarak gönderilen ve sitemizde paylaşılan maaşlar listelenmektedir. Maaşlar; Asgari geçim indirimi (AGİ), prim ve diğer ödeneklerine göre farklılık gösterebilir.
NOT: Sitemizde yer alan bilgiler, ziyaretçiler tarafından gönderilen teyit edilmemiş bilgilerdir. Kesin maaş bilgileri için işverenlerinize danışınız.
Yorumlar - 1 Yorum
Gökhan Ertunç
1 yıl önce