Başlıklar
Biyolojik bilimden yararlanarak, teknolojik aletler ile toprağın ve suyun korunmasını sağlayan kişilere Ziraat Mühendisi denir. Ziraat mühendisleri, tarımsal ürünlerin verimli bir şekilde üretilmesi için büyük rol oynamaktadır. Çiftçilerin genel olarak yaşadığı sorunları tespit etmekle ve çözüm üretmekle de sorumludur.
Ziraat mühendisi olmak için eğitim şartı bulunmaktadır. Ziraat mühendisi olmak isteyen bireyler, ilk olarak lise veya dengi bir okulu bitirmek zorundadır. Daha sonra üniversite sınavına girmeli ve Ziraat Mühendisliği bölümünü kazanmalıdır. Bu bölümde dört sene eğitim alan ve başarıyla mezun olan bireyler, ziraat mühendisi unvanını alabilir ve kariyer hayatına başlayabilir.
• Tarım ürünlerini araştırmak,
• Tarım ürünlerinde görülen hastalıklara karşı, çiftçilere tavsiyelerde bulunmak,
• Zararlı bitkiler için mücadele planlamaları hazırlamak ve uygulanmasını sağlamak,
• Fide üretimi gibi önemli süreçleri yönetmek ve sertifikalandırmak,
• Tarım ekipmanlarını ve makinelerini kontrol etmek ve en iyi verimin alındığından emin olmak,
• Hayvansal ürünlerin işlem sürecini gözlemlemek ve her şeyi doğru olduğundan emin olmak,
• Su kirliliği gibi önemli konularda incelemeler yapmak ve rapor hazırlamak,
• Kırsal yerleşim yerleri için elektrik ve enerji sistemlerinin planlamalarını hazırlamak ve inşa edilmesini sağlamak,
• Topraktan en iyi verimin alınması için yeni sistemleri takip etmek ve tedarik etmek,
• Gıda üreten firmaları denetlemek ve üretim hattının sorunsuz olduğundan emin olmak.
Ziraat Mühendisi olarak görev yapan personellerin emekli olduktan sonra alacağı tutar özel sektörde yatırılan prime göre değişmektedir. Özel sektörde ortalama 12.100 TL - 27.900 TL arasında emekli aylığı alınabilmektedir. Kamu da hizmet veren 25 yıl hizmet süresi, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı tutar 2023 yılı için ortalama 12.600 TL'dir.
Kamuda hizmetini tamamlamış, 25 yıl hizmet yılı, 1/4 derece ve kademeye sahip emeklinin alacağı ortalama ikramiye tutarı 386 bin TL'dir.
Ziraat Mühendisi maaşları ne kadar? Kurumlarda ve özel sektör hizmetinde çalışan Ziraat Mühendisi maaşları, üst kısımda listelenmektedir. Ziraat Mühendisi çalışma şartları, çalışan yorumları ve daha fazlası ziyaretçiler tarafından anonim olarak gönderilen ve sitemizde paylaşılan maaşlar listelenmektedir. Maaşlar; Asgari geçim indirimi (AGİ), prim ve diğer ödeneklerine göre farklılık gösterebilir.
NOT: Sitemizde yer alan bilgiler, ziyaretçiler tarafından gönderilen teyit edilmemiş bilgilerdir. Kesin maaş bilgileri için işverenlerinize danışınız.
Yorumlar - 3 Yorum
Eylül
1 yıl önceYaşar ok
1 yıl önceFikret
1 yıl önce